برای استفاده از سرویس ADSL ابتدا باید خط توسط شرکت ارائه دهنده سرویس رانژه گردد. خط رانژه شده خط تلفنی است که می تواند صدا و داده را همزمان بر روی یک خط تلفن انتقال دهد. به عبارتی رانژه کردن خط، اتصال تجهیزات اینترنت (ADSL) به خط تلفن کاربر در مرکز مخابرات می باشد که به درخواست شرکت ارائه دهنده سرویس توسط مخابرات انجام می شود.
مودم :
مودم این امکان را می دهد تا کامپیوتر (Device)، خود را به اینترنت متصل کند، به طوری که قادر به ارسال و دریافت داده های الکترونیکی باشد. استفاده از مودم کلید اصلی ورود به دنیای وب جهان شمول (www: world wide web) و سرویس های آنلاین می باشد.
در حال حاضر مودم های موجود، در دو گروه مودم های دارای امکان وایرلس و مودم های فاقد امکان وایرلس عرضه می شوند.
مودم های دارای امکان وایرلس قابلیت اتصال چندین دستگاه ( لپ تاپ، موبایل، تبلت و … ) به صورت بی سیم و همزمان به اینترنت را فراهم می کنند. همچنین دارای پورت LAN برای اتصال مستقیم ( با سیم ) به کامپیوتر و لپ تاپ می باشند. معمولا دارای یک آنتن ( و یا بیشتر ) هستند تا با ایجاد برد بیشتر، محدوده و فضای گسترده تری جهت دسترسی به اینترنت برای فرد فراهم شود.
مودم های کابلی تنها دارای پورت LAN برای اتصال مستقیم ( با سیم ) به کامپیوتر و لپ تاپ می باشند.
روی مودم های مختلف چراغ های متفاوتی تعبیه شده است :
POWER روشن یا خاموش بودم مودم
۲ LAN اتصال سیستمی از طریق وایرلس به مودم
۳ WIFI اتصال سیستمی از طریق وایرلس به مودم
۴ ADSL اتصال مودم به تجهیزات مخابراتی شرکت پپیشگامان جهت ارسال و درسافت دیتا
۵ INTERNET برقراری ارتباط مودم با شبکه اینترنت
وضعیت چراغ های مودم :
چراغ POWER : در مرحله اول می بایست از طریق آداپتور برق موجود در جعبه، مودم را به پریز برق متصل نمایید. در این مرحله چراغ POWER مودم روشن خواهد شد.
چراغ ADSL : در مرحله بعد می بایست مودم را به خط تلفن مربوط به سرویس ADSL خود که قبلا توسط شرکت پیشگامان رانژه شده است متصل نمایید. کافی است سیم تلفن مربوطه به مودم را از درگاه DSL موجود بر روی مودم ( درگاه مربوط به کابل تلفن ) به پریز تلفن مربوط به خط رانژه تان متصل نمایید. در این صورت چراغ مربوطه ( که معمولا با عنوان ADSL یا DSL و یا علامت سوکت تلفن مشخص شده است ) بر روی مودم روشن و ثابت می شود. دراین صورت می توان نتیجه گرفت اتصال مودم تا تجهیزات پیشگامان از طریق خط تلفن به درستی برقرار شده است.
چراغ INTERNET : این چراغ نشان دهنده وضعیت کانکت بودن مودم به اینترنت است که پس از انجام تنظیمات لازم و صحیح در کنسول مودم نظیر نشان دهنده وضعیت کانکت بودن مودم به اینترنت است که پس از انجام تنظیمات لازم و صحیح در کنسول مودم نظیر Username/password, VPI/VCI :0/35 مربوطه و …. ، در صورتی که مودم شما به اینترنت کانکت شود این چراغ سبز و به صورت چشمک زن خواهد شد.
نکته : در صورتی که چراغ ADSL بر روی مودم به هر دلیلی روشن و ثابت نشود، امکان کانکت شدن مودم و روشن شدن چراغ Internet وجود نخواهد داشت . ( این چراغ با اسامی دیگری نظیر PPP نیز شناخته می شود. )
چراغ های مربوط به برقراری ارتباط سیستم تا مودم :
چراغ USB : در صورتی که مودم شما دارای امکان اتصال از طریق پورت USB باشد، می توانید پس از نصب صحیح درایور USB مودم بر روی سیستم مورد نظر ( درایو مربوطه داخل جعبه مودم و بر روی CD وجود دارد) سیستم خود را از طریق کابل USB به مودم متصل نمایید. در این صورت چراغ دارای علامت USB روشن خواهد شد. ( مودم های دارای امکان اتصال وایرلس، فاقد پورت USB می باشند. )
چراغ Ethernet ( اترنت ) : برای اتصال سیستم خود به مودم از طریق کابل LAN یا شبکه، می بایست درایور کارت شبکه بر روی سیستم موردنظر نصب باشد. در این صورت پس از اتصال سیستم به مودم از طریق کابل LAN، چراغ مربوطه روشن خواهد شد. ( این چراغ معمولا با اسامی LAN ، Ethernet و یا علامت کامپیوتر مشخص می شود.)
چراغ Wireless : در صورتی که مودم شما وایرلس باشد و سیستم شما دارای کارت شبکه وایرلس باشد ( درایو مربوط به کارت شبکه وایرلس بر روی سیستم مودنظر نصب باشد ) ، می توانید از اتصال به صورت وایرلس ( بی سیم ) استفاده نمایید. در صورت فعال بودن وضعیت وایرلس مودم این چراغ روشن می باشد.
در مودم های مختلف، برخی از چراغ ها دارای طرح های متفاوتی هستند.
Splitter :
اسپیلیتر به معنای جدا کننده، ابزاری است برای جدا سازی صدا (Voice) ، از راه داده (Data)؛ سرویس ADSL استفاده همزمان از اینترنت و تلفن را به فرد می دهد، به همین دلیل وجود این وسیله مانع از تداخل امواج آنها با هم شده و کیفیت دریافت صدا و دیتا را بالا می برد. از نظر فیزیکی قطعه ای است کوچک با یک ورودی، درگاه LINE ( برای اتصال خط تلفن از مخابرات ) و دو خروجی ، درگاه PHONE ( برای اتصال گوشی تلفن ) و درگاه MODEM ( برای اتصال درگاه ADSL پشت مودم )
وجود این دستگاه مانع از بروز پارازیت صدا و قطع و وصلی مکرر خواهد بود.
اتصال کابل ها و نصب مودم :
نحوه اتصال مودم به سیستم و خط تلفن به شرح در زیر آمده است :
مودم معمولا به یکی از دو صورت Bridge و PPPoE به اینترنت متصل می شود. در صورتی که مودم به صورت Bridge تنظیم شده باشد ابتدا کانکشن PPPoE ساخته می شود و در حالت PPPoE، اتصال اتوماتیک می باشد.
برای وصل شدن به اینترنت ابتدا باید تنظیمات مودم را انجام بدهیم. برای انجام تنظیمات (Configure مودم ) ، مودم را از طریق سیم به یک Device ( کامپیوتر یا لپ تاپ ) وصل می کنیم. پس از اتصال برای انجام تنظیمات، نصب بودن کارت شبکه را چک می کنیم.
چک کردن اتصال کارت شبکه:
در خصوص ویندوز های ۷ و ۸ و ۱۰ برای چک کردن متصل بودن کارت شبکه مراحل زیر را طی می کنیم:
ابتدا بر روی My Computer راست کلیک کرده و Properties را انتخاب می کنیم.
سمت چپ صفحه گزینه Device Manager و سپس از بین لیست نمایش داده شده گزینه Network Adapters را انتخاب می کنیم.
در اینجا باید کارت شبکه خود را مشاهده کنید. در صورتی که بر روی کارت شبکه شما علامت تعجب وجود داشته باشد کارت شبکه سیستم شما صحیح نصب نشده است و می بایست نصب درایور آن توسط تکنسین های کامپیوتر مجددا صورت گیرد.
تنظیمات مودم (Modem Configure):
پس از اطمینان از برقراری ارتباط فیزیکی و منطقی صحیح بین مودم و سیستم طبق توضیحات ارائه شده، برای استفاده از اینترنت می بایست تنظیم مناسب بر روی مودم و سیستمی که قرار است از اینترنت استفاده نماید انجام گردد. مودم شما به دو صورت قابل تنظیم است:
مراحل انجام تنظیمات مودم
تنظیمات PPPOE Connection
تنظیمات Wireless
Encryption: یکی از گزینه های WPA2-PSK، WPA2-TKAP یا WPA2-Mixed انتخاب شود.
در قسمت Pre-Shared Key پسورد خود را وارد نمایید. (توجه نمایید پسورد وارد شده بایستی حداقل ۸ کاراکتر باشد)
توجه: جهت بالا بردن امنیت مودم خود حتما گزینه WPS در تنظیمات وایرلس مودم را غیر فعال نمایید.
بعد از تغییر پسورد وایرلس جهت برقراری ارتباط مجددا بر اساس سیستم عامل خود به یکی از روش های زیر اقدام نمایید.
Android
IOS
Windows